A Ch’ang stílus

Egyesületünk a Ch’ang Tung Sheng nagymester által megalkotott kung-fu stílust gyakorolja. Ch’ang nagymester a hagyományos kínai birkózás, a shuai chiao elismert mestere volt már, mire megalkotta saját kung-fu stílusát, amelyet – nem meglepő módon – az esések és dobások hangsúlya jellemez. Ez olyan jellegzetesség, amely igen kevés egyéb kung-fu stílus sajátja.

Ch’ang nagymester bizonyos értelemben megelőzte korát, hiszen olyan harcművészetet alkotott meg, amelyben keverednek a kemény és a lágy, az északi és déli, mentális és fizikális, valamint hagyományos és gyakorlatias elemek, stílusjegyek. A már említett esés- és dobásiskola mellett igen hangsúlyos az ütések és rúgások gyakorlása, adott esetben hagyományos kötött formában, az egyéni és páros, pusztakezes és fegyveres formagyakorlatok elsajátítása, valamint a tzü wei shu kung fu önvédelmi technikák tanulása. Mindemellett a nagymester által megalkotott tai chi chuannal is aktívan foglalkozunk, tehát elmondható, hogy három különböző, mégis egységet alkotó stílust tanulunk és művelünk.

A Ch’ang stílusú shaolin kung fu 1982 óta van jelen Magyarországon, Zsoldos Zoltánnak köszönhetően. Stílusvezető mesterünk Koszogovits Mihály, szakmai irányítónk Detlef Leppkes nagymester. A stílushoz tartozó iskolákat a Shaolin Kung Fu Association Hungary (SKAH) ernyőszervezetként fogja össze.

Stílusalapító nagymesterünk, Ch’ang Tung Sheng életéről itt írtunk. Magyarországi stílusvezető mesterünk, Koszogovits Mihály eredményei innen tölthetők le.